sorozat # film # könyv # színház

Klaus-A karácsony titkos története

2021. december 27. 20:47 - gulyásmelinda

Messze elkerülöm a karácsonyos animációs filmeket, inkább két Homár és egy Platform, mint egy Jéghercegnőcske vagy kiskutyák megmentése egy bundás néni karmaiból, de van az a zombi állapot fölött kicsivel, amikor kényszerű otthonlétben, már nem beteg, de még nincs jól szituban találsz egy animációs filmet a Netflixen, aminek eseményeit követni tudod. Még nem bátorkodsz az eredeti nyelvvel, magyar szinkronnal nézed és elvarázsol.

aaaaba_dsmzjle5p2xpi5vt5zmsiqskp9kk5bqlmhghwtee7bwpzgbqjceomrpcdz_-qvmfswx9nipvj2uohrnamc8ni6ini.jpg

A Klaus című animáció, Sergio Pablos munkája teljesen alkalmas arra, hogy felnőttek végignézzék unatkozás nélkül a fenti fizikai-lelki állapotban, vagy összekavarja a magyar gyerekek kobakját a karácsonyi ajándékokat illetően. Ez a történet egy Mikulás, Miklós eredettörténet, annak az angolszász feltörekvő generációnak, akiknek a Mikulás nem december 6-án jön és nem Jézuska hozza 24-én az ajándékot. Fellelhető benne egy kis Rómeó-Júlia sztori is, az ellenséges családok és váratlanul szerelembe esett fiatalok tükrében, de ez csak egy mellékszál, ahogy a pályát módosító tanító néni esete is, aki elkeseredetten darabolja üzletében a tengeri halakat.

Főszereplőnk, Jesper egy elkényeztetett, kölyökképű fiatalember, akit apja északra küld, hogy embert faragjon fiúcskájából, postásnak adja, egy bánatosan szürke városkába, ahol senki nem ad fel és küld levelet senkinek. Jesper egyetlen célja a hatezer levél összeszedése és menekülés haza a jó meleg ágyikóba. Persze semmi sem úgy alakul a zord Smeerensburgban, ahogy azt elképzelte. Megismerkedik egy magányos tagbaszakadt fickóval, akivel elindul a titkos játékküldő akció, ami aztán kisipari méreteket ölt, a lovacskát felváltják a rénszarvasok, a rozoga szekérről lepattannak a kerekek, máris repül a holdfényben a Mikulás szán.

A tanító néni visszatér eredeti szakmájához, hogy saját költségéből nevelje a tudatlan lurkókat és jön az elmaradhatatlan cuki-faktor, a más nyelvet beszélő lappföldi kislány, akivel megbeszélik az élet nagy dolgait. Sok-sok buktató és bukkanó után megindul a játékkészítés és szállítás, hogy minden kisgyerek kapjon ajándékot. Ámokfutás, pletykák, ál-szállítmány, akció a hóban, sőt a zord apa is előkerül, hogy Jesper otthonra leljen a havas vidéken.

Bár teljesen kiszámítható, mégis fordulatos animációs film a Klaus, észrevétlenül elvarázsol különös világával és kedves poénjaival. Megkeseredett és boldogtalan emberek találnak újra értelmet kis közösségükben, magányos gyerekek lelik örömüket egy-egy piciny fajátékban, még egy icipici ugrándozó zöld békában is. Akár egyetlen ember felrázhat egy közösséget, elindíthat egy jó értelemben vett lavinát, hogy mindenki megfürdőzhessen a H2O szilárd, kristályos szerkezetű anyagában.  A Mikulás meghozza karácsonyt, vagy amit akartok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr2816794170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása